În orașele de astăzi există o cerere crescută pentru păstrarea spațiilor verzi și crearea altora noi. Rolul spațiilor verzi din orașe a crescut din cauza supraconstrucțiilor, a formelor crescânde de strămutare, a creșterii populației, a construcțiilor și a necesității de teren pentru diferite investiții în infrastructură. Urbanizarea de astăzi este determinată fundamental de predominanța elementelor artificiale (Láng, 2004).
grădina de pe acoperiș de 3,6 acri a sediului Facebook, sursa: Mark Zuckerberg via Facebook
Pe lângă creșterea populației lumii, afluxul de populație în orașe a devenit o tendință globală. Pe lângă creșterea așezărilor urbane, numărul persoanelor care locuiesc în orașe crește și el în mod dinamic. În timp ce în 1900 13,6% din populația lumii, în 1950 29,2% din populația lumii, în 2000 46,6% iar până în 2050 se estimează că va trăi 75% în orașe. Având în vedere tendințele actuale, intervenția umană este în continuare consolidată: subdivizarea unor noi zone, creșterea suprafețelor asfaltate și construite față de zonele verzi, creșterea poluării aerului și creșterea daunelor mediului. (Láng, 2004; Unger és Sümeghy, 2002).
Acoperișurile verzi îmbunătățesc climatul urban modificat într-un mod complex. Una dintre cele mai importante dintre acestea este capacitatea lor de a reține și conserva apa de ploaie. Acoperișurile verzi au un efect benefic asupra implementării managementului durabil al apei, deoarece rețin și utilizează apa de ploaie (Ertsey, 2011). Precipitațiile căzute condiționează planta și mediul ei prin reținerea precipitațiilor suprafețelor plantei și a amestecurilor de medii, astfel încât precipitația să fie utilizată local(Dulovics, 2005; Villarreal și Bengtsson, 2005). Suprafețele plantelor pot reduce cantitatea și rata precipitațiilor prin drenarea și absorbția apei (Mentens et al., 2006). Suprafețele verzi ale acoperișurilor verzi își răcesc mediul prin evaporarea acestuia, aerul de deasupra acestuia și interioarele construite dedesubt. (Spolek 2008; Teenusk și Mander 2009, 2010). Acoperișul verde reduce consumul de energie al clădirii, răcește acoperișul în lunile de vară și încălzește acoperișul în lunile de iarnă (del Barrio, 1998). Acoperișurile verzi oferă habitat pentru anumite plante/animale, îmbunătățind astfel biodiversitatea urbană și diversificând peisajul urban (Emilsson et al., 2007). Aplicarea acoperișurilor verzi pe acoperișuri este o modalitate bună de a reduce impactul insulei de căldură urbană (Oláh, 2012; Gerzson și Oláh 2012). Desigur, acoperișurile verzi au un impact mai mic asupra clădirilor și a împrejurimilor lor imediate - izolarea fonică/vibrații, izolarea termică, energia clădirii - în conformitate cu soluțiile durabile, ecologice, care îndeplinesc, de asemenea, considerațiile energetice și de arhitectură ecologică. (Ertsey, 2011).
Singapore PARKROYAL Hotel (sursa: twistedsifter.com)
Astăzi, este în interesul tuturor marilor orașe să modeleze pozitiv parametrii climatici ai zonelor urbane, în special pentru a reduce efectul de insulă de căldură și poluarea aerului, ceea ce poate fi realizat prin instalarea de acoperișuri verzi.
autor: dr. Szőke Andrea inginer horticol