INSCRIE-TE

Putem livra produsele in urmatoarele judete: Satu Mare, Bihor, Arad si Timis. Vă mulțumim anticipat pentru înțelegere!

SERIE DE MATERIALE DE CONSTRUCȚII PENTRU ACOPERIȘURI VERZI PARTEA 2. – Placă de drenaj

SERIE DE MATERIALE DE CONSTRUCȚII PENTRU ACOPERIȘURI VERZI PARTEA 2. – Placă de drenaj

După ce, în prima parte, am prezentat tipurile și funcțiile geotextilelor pe acoperișurile verzi, continuăm cu seria despre plăcile de drenaj.
 

Plăcile de drenaj sunt elemente din plastic special concepute care sunt esențiale pentru succesul construcției acoperișurilor verzi. Datorită designului lor, acestea sunt cunoscute și sub numele de "cofraj de ouă".


Care este funcția plăcii de drenaj?

Denumirea de placă de drenaj provine din cuvântul englezesc drain/drainage, care înseamnă drenaj. Funcția principală a unei plăci de drenaj este tocmai aceasta: să dreneze excesul de precipitații de pe acoperișul verde.


De ce este necesar acest lucru?

Acest lucru se datorează, în principal, faptului că plantelor nu le place solul excesiv de umed și apa stagnantă, care poate duce cu ușurință la putrezirea rădăcinilor. Acoperișurile verzi moderne au început în Germania în anii 1970, când problema drenajului a fost rezolvată cu un strat de pietriș de aproximativ 15 cm înălțime. Ridicarea acestuia până la acoperiș a necesitat mult timp, a fost costisitoare și, de asemenea, a pus o sarcină mare pe placa de acoperiș. Pentru a le înlocui, au început să comercializeze plăci de drenaj din plastic, care aveau avantajul de a fi mai ușoare și mai ușor de manevrat.
 

Pe lângă drenaj, necesitatea de a reține apa pe acoperișurile verzi a devenit mai frecventă în anii 2000, în condițiile în care perioadele lungi, călduroase și secetoase și ploile bruște și abundente au devenit mai frecvente.


Care sunt celelalte avantaje ale plăcilor de drenaj?

În timp ce, anterior, mediul de plantare era responsabil pentru reținerea apei și încetinirea scurgerii, introducerea retenției de apă în plăcile de drenaj a făcut posibilă reținerea aceleiași cantități de apă cu un sistem de straturi mai subțiri și o grosime medie.  Retenția apei este asigurată de designul tăvii, în funcție de adâncimea "cofrajului de ouă", aceasta poate fi de până la 32 de litri pe metru pătrat!

Placa de drenaj permite ventilarea zonei rădăcinilor datorită perforațiilor de pe suprafața superioară; de asemenea, asigură o retenție optimă a apei și drenaj datorită designului cu relief pe ambele părți. În plus, datorită designului cu tavă, face ca aceasta să fie ușor de instalat.
 

Ce tip de acoperiș verde este recomandat pentru ce tip de placă de drenaj?

În funcție de înălțime, plăcile de drenaj pot stoca diferite cantități de precipitații (7-32 litri/m2). Pentru acoperișurile verzi extensive, se recomandă o placă de drenaj cu o înălțime de 20-25 mm, iar pentru acoperișurile verzi intensive cu o înălțime de 60 mm. Tipurile de 40 mm sunt recomandate pentru acoperișurile verzi semi-intensive.
Rezistența la compresiune (în funcție de sarcina de greutate la care va fi supus acoperișul verde) și utilizarea materialelor reciclate pot fi, de asemenea, considerente importante.
 

La inceputul paginii
Close menu
Site-ul nostru web folosește cookie-uri pentru o experiență mai bună a utilizatorului.