Site-ul nostru web folosește cookie-uri pentru o experiență mai bună a utilizatorului.
Putem livra produsele in urmatoarele judete: Satu Mare, Bihor, Arad si Timis. Vă mulțumim anticipat pentru înțelegere!

SISTEME DE EVALUAREA SI ACOPERISURI VERZI

SISTEME DE EVALUAREA SI ACOPERISURI VERZI

În timpul proiectării și construcției durabile și conștiente de mediu a clădirilor de birouri, acoperișurile verzi sunt acum inevitabile - mai ales dacă constructorul se străduiește să obțină unul dintre sistemele de certificare. DURĂ, BINE, PLUMB - ce sunt și ce acoperă?

 

Durabilitatea mediului construit este un obiectiv atât de global încât 9 din cele 17 puncte ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă formulate de ONU în 2015 se aplică mediului construit. Cele mai importante obiective ale ODD-urilor sunt de a pune capăt sărăciei, de a ne proteja planeta și de a ne asigura că toți oamenii trăiesc în pace și prosperitate până în 2030. Dar cum ajunge aici mediul construit?

Graficul de mai sus de la World Green Building Council arată cum industria construcțiilor poate fi conectată la ce obiectiv. Proiectarea și construcția clădirilor „oferă multe oportunități de economisire a apei și energiei, reducerea emisiilor dăunătoare oamenilor și mediului. În plus, procesul de proiectare și construcție are un impact asupra educației, creării de locuri de muncă, întărirea comunităților, îmbunătățirea sănătății și bunăstării. ființa, precum și mulți alți factori, construcția verde este, prin urmare, un adevărat catalizator pentru abordarea celor mai presante probleme ale lumii.” 

Sistemele de rating voluntare recunoscute la nivel internațional și utilizate în Ungaria din 2008 oferă un bun punct de referință pentru sustenabilitatea clădirilor.

BREEAM

Organizația britanică independentă clasifică proprietățile pe diverși indici de durabilitate pentru economisirea energiei, utilizarea apei, sănătatea, poluarea mediului, transport și diverse aspecte ecologice și de management. De exemplu, tehnicile arhitecturale folosite la proprietate și materiile prime folosite contează foarte mult în desfășurarea evaluării finale, dar chiar și natura inovatoare a soluțiilor folosite joacă un rol în evaluare.

În cele mai multe cazuri, proiectele de construcții noi sunt clasificate în două etape: mai întâi în faza de proiectare, apoi după construcție.

Scopul utilizării sistemului este de a monitoriza și atenua impactul ciclului de viață al clădirilor asupra mediului. În general, cel mai mare punctaj la evaluare se acordă:

  • Energie (reducerea și monitorizarea cantităților de energie utilizate, reducerea emisiilor de CO2)
  • Utilizarea materialelor (reciclarea materialelor de construcție, durabilitate și rezistență, eficiență)
  • Emisia de poluanti (poluarea aerului si a apei, poluarea fonica, poluarea luminoasa)
  • Sănătate și bunăstare (ventilație adecvată, confort vizual și termic, cerințe acustice, calitatea apei)
  • Beneficiile realizate de acoperișurile verzi contribuie toate la aceste zone!

Există 255 de acoperișuri verzi certificate în Ungaria pe lista BREEAM, dintre care 6 au primit un rating Remarcabil (peste 85%).

LEED

Certificarea LEED se bazează în principal pe standardele americane și pe reglementările corespunzătoare acestora, dar este posibil să se dovedească conformitatea cu cerințele folosind standarde alternative (de exemplu, europene).

La noi, după BREEAM, LEED este al doilea cel mai popular sistem de certificare. Unul dintre motivele utilizării pe scară largă este acela că are un sistem de cerințe care ține cont atât de încărcătura de mediu, cât și de nevoile utilizatorilor clădirii, în care metodele de atingere a obiectivelor sunt fundamental flexibile, astfel încât echipa de proiectare nu poate aplicați numai soluții standard la sub-obiectivul dat (de exemplu, economisirea apei de la robinet pentru a se atinge). În cazul unor probleme controversate sau soluții foarte inedite, este posibil să se solicite și o consultație/evaluare profesională unică din partea organizației.

În sistemul LEED, energia este, de asemenea, principalul criteriu de evaluare (30%), dar utilizarea durabilă a terenurilor (zone verzi, gospodărirea apelor pluviale, reducerea efectului de insulă de căldură) are și o pondere de 10%, la care acoperișurile verzi pot face un mare contribuție!

În Ungaria sunt înregistrate 136 de proiecte, dintre care 11 au obținut cel mai mare rating, Platină. Acoperișurile verzi ale Clădirii Piața Servița au fost construite cu materiale GreenTech!

Surse folosite:

https://worldgbc.org/article/green-building-improving-the-lives-of-billions-by-helping-to-achieve-the-un-sustainable-development-goals/

https://www.undp.org/sustainable-development-goals

https://gazdasagportal.hu/index.php/hogyan-juthat-hozza-egy-budapesti-irodahaz-egy-breeam-excellent-minositeshez/

https://tools.breeam.com/projects/explore/buildings.jsp

https://kozbeszerzes.hu/media/documents/Minositesi_rendszerek_roviden_Feb22.pdf

https://www.usgbc.org/projects

 

La inceputul paginii